Nieuws & Acties
Grand Hotel de Draak
image

Nieuws & Acties


Schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang als eerste het nieuws en de acties van Grand Hotel De Draak en Restaurant 1397.

 

Klik hier

 

de-draak-anno-1984-2
Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in


Draak van een verhaal

 

Grand Hotel de Draak is het oudste hotel en tevens de oudste onderneming van Nederland. Een bezoek aan ons hotel neemt u mee terug naar de middeleeuwen met hedendaags comfort. Bergen op Zoom heeft een fraai winkelcentrum, bezit meer dan 300 Rijksmonumenten, waaronder het Markiezenhof (1485), de Peperbus (1370), het Ravelijn (1703); het is een onontdekte parel in Zuid-West Nederland. In 2022 vieren we het 625 jaar bestaan: ononderbroken gastvrijheid. De Draak beschikt over 62 4-sterren superior hotelkamers, 2 vergaderzalen, Restaurant 1397, Wellness en Fitness.

de-draak-anno-1984-2

De Draak is een van de oudste panden van Bergen op Zoom. Op 7 mei 1397 werd Bergen op Zoom getroffen door een stadsbrand waarbij bijna de gehele stad afbrandde. Er bleven slechts twee panden gespaard, De Olifant en De Draak, beide aan de Grote Markt. Niemand weet hoe oud De Draak precies is, omdat bij die stadsbrand ook de stadsarchieven compleet verloren zijn gegaan. Aan de kelders onder het pand is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker 100 jaar bestond alvorens de allesvernietigende stadsbrand uitbrak. Vanaf 1406 wordt De Draak in ieder geval weer genoemd in de nieuw aangelegde stadsarchieven met de functie van stadsherberg. Ook in de 15e eeuw woedde er een stadsbrand in Bergen op Zoom. Over deze brand is niet direct iets specifieks over De Draak bekend, behalve dat zeker is dat het pand ook die brand overleefde.


Op 6 december 1984 koopt de familie Hazen Hotel De Draak van de vorige eigenaar. Het “De Rinck” pand (waarin nu Restaurant 1397 zit) is daar dan al onderdeel van maar heeft alleen op de begane grond een horecafunctie. In 1985 worden de bovenverdiepingen van dit pand als hotel in gebruik genomen en kan er weer gelogeerd worden. In 1994 wordt de oude pastorie aangekocht van toenmalige eigenaar GE Plastics (huidige SABIC), dat er kantoor hield. Na een verbouwing kan ook in dit pand weer gegeten en geslapen worden. In 1999 werd het bedrijf verder uitgebreid met de terugkoop van het Wapen van Henegouwen aan de Fortuinstraat. In dit pand zat voorheen brouwerij de Fortune van waar de naam Fortuinstraat afkomstig is. Onder bewind van de familie Hazen komt er een mediterraan restaurant op de begane grond en wordt Hotel de Gouden Leeuw op de bovengelegen etages bij Hotel De Draak gevoegd. De geschiedenis herhaalt zich met De Draak. Het is toch wel een aardig verloop in de eeuwenoude historie van De Draak dat na zoveel eeuwen de logies en restaurant functies weer in ere zijn hersteld op deze plekken in Bergen op Zoom.

scan1-694x9504

Helaas hebben wij hevige brand gehad die Grand Hotel De Draak op 26 februari 2013 trof. De schade bleek gigantisch. De schoonmaak, herbouw en herinrichting van de hotelkamers in het monumentale pand heeft door de omvangrijke brandschade maar liefst 15 maanden in beslag genomen, maar wij zijn trots op het resultaat. De historische kenmerken zijn in de nieuwe hotelkamers bewaard gebleven en de inrichting voldoet aan alle eisen van de moderne hotelgast. Dankzij de gedrevenheid van de familie Hazen is het hotel als een feniks uit de as herrezen. Zij weten zich bevoorrecht deel uit te maken van de eeuwenoude historie van De Draak en mede sturing te mogen geven aan de nog hopelijk eeuwen durende toekomst. De familie Hazen noemt dit beleid ‘Duurzaam Rentmeesterschap’. 

 
 
Frans Hazen en zijn Draak 

Meer lezen over ons bijzondere hotel? Frans Hazen schrijft al jaren boeiende memoires welke hij met liefde met u deelt.

Memoires lezen