60 jaar gastheerschap

Guus van Dijk en Willy Heeren werken dit jaar beide ruim 30 jaar in en aan de Draak; ruim 60 jaar aan gastheerschap aan tafel en dat is uniek in de Nederlandse horeca. Om dit met beide heren te vieren hebben we ze mee uit eten genomen naar InterScaldes*** en hebben ze allebei een op maat gemaakte gouden pin gekregen. Directeur / eigenaar deelt hieronder eerst zijn ervaringen van de afgelopen 30 jaar en daarna laten we zowel Guus van Dijk als Willy Heeren ook aan het woord.

Frans Hazen – Ervaring is bedrijfskapitaal 

Het is een probleem dat zich in veel bedrijfstakken voordoet; te weinig ervaring op de werkvloer. Dat kunnen veel werkgevers zich zelf aanrekenen: men gaat van de veronderstelling uit dat de “oudere” werknemer te duur is, vaker ziek en minder flexibel. Ik durf dat uit eigen ervaring te betwisten en ik kan dat ook met feiten onderbouwen. 2 jubilarissen die al meer dan 30 jaar werkzaam zijn in De Draak / Restaurant Hemingway .

Over wie praten we / schrijf ik:

Guus van Dijk

Guus is in dienst gekomen / heb ik in januari 1980 aangenomen, ik was net in De Draak begonnen als bedrijfsleider ( juni 1979 ) in dienst bij de heer Arnold Oirbans. De Draak was een stuk kleiner, telde 12 hotelkamers en beschikte over een restaurant met 34 stoelen ( nu de Albrecht Durerzaal ) en een soort van bar.

Guus heeft even “buiten gespeeld” hij heeft gedurende 2 jaren in Eilat in een restaurant gewerkt ( 85-87 ) en in Breda in Het Voske als barkeeper tot juli 1988. Guus meldde zich weer in augustus 1988 en vanaf die tijd heeft hij met ondersteuning aan zijn carrière kunnen werken: Restaurant De Beurze / meewerkend directie assistent in Pidola en daarna weer als gastheer / vinoloog in Hemingway. Guus is zich blijven ontwikkelen en draagt nu de titel Register Vinoloog en heeft een cursus Gastronomie gevolgd bij Peter Klosse .

Willy Heeren

In dienst gekomen per 1 september 1988 als zelfstandig werkend leerling gastheer . Hij behaalde zijn diploma in augustus 1989 en is sindsdien in Hemingway – De Draak blijven werken als gastheer . Ook hij bleef aan zijn ontwikkeling werken en is nu Erkend Leermeester Gastheer. Op dit moment volgt hij ook nog diverse wijncursussen en workshops. Inmiddels is ook hij bij onze gasten / logees een geziene medewerker die vertrouwen geniet en, net als Guus, geheel zelfstandig het operationele aspect van Hemingway, vergaderingen en dergelijke organiseert. Belangrijk is natuurlijk de aansturing van andere medewerkers tijdens “de operatie”; ook hij doet dat op een uitstekende manier en krijgt daarmee ook veel waardering van zijn andere collega’s.

Twee van deze “mensen van het eerste uur” fungeren als ambassadeur niet alleen voor het bedrijf maar ook voor het vak; zij moeten leerlingen -stagiaires enthousiasmeren en zij onderschrijven al gedurende vele jaren mijn standpunt hierin:

“IF YOU DON’T TRAIN THEM YOU CAN’T BLAIM THEM”.

Ik vind het nog steeds geweldig om ook met deze twee “oude rotten” het vak van gastheer uit te mogen oefenen; zij natuurlijk veel meer dan ik op de vloer met onze gasten. Ik zie mezelf veel meer als coach op de achtergrond; de glorie komt hen toe.

 Er zijn voor mij twee gezegdes die het belang van ervaring onderschrijven

  1. ERVARING IS DE BESTE INJECTIE TEGEN DE ZIEKTE DIE VOOROORDELEN HEET EN
  2. ERVARING IS DE BRIL VAN HET VERSTAND

Ik ervaar het nog steeds als een groot voorrecht om, en niet alleen, met deze twee steunpilaren te mogen werken: er loopt nog veel aanstormend talent rond in De Draak. Die zullen nog veel kennis en kunde opdoen van deze twee leermeesters. Er is met deze twee medewerkers veel lief maar ook groot leed gedeeld , een goede verhouding hiertussen is als het beste cement in de “intermenselijke” verhouding. Graag nog heel veel gezonde jaren met veel gelach en waardering samen namens het gehele team. Aldus dhr. Hazen over Guus en Willy; hieronder een verhaal van beide heren waarbij zij toelichten hoe ze de afgelopen 30 jaar hebben ervaren.

Guus van Dijk 30 Jaar de Draak  

Ik herinner me als de dag van gisteren de eerste dag dat ik wat verlegen bij hotel de Draak binnen stapte. ( de Draak daar keek ik wel een beetje tegenop). Ik werd door Frans Hazen ( toenmalig bedrijfsleider )  ontvangen en had op dat moment geen idee dat dit korte gesprek zou leiden tot zo’n langdurige fijne samenwerking.  Nu inmiddels meer dan 30 jaar bij dit mooie bedrijf! Hier heb ik de fijne kneepjes geleerd van het gastheerschap van o.a. Hans Stoger en Tom Cats. Dit was nog in de tijd dat Dhr. Oirbans directeur eigenaar was. In de loop der jaren veel veranderingen mee gemaakt; het restaurant van de Draak werd restaurant de Beurze en vervolgens Hemingway. Hotel de Gouden Leeuw werd aangekocht en daar heb ik in het mediterrane restaurant La Pidola met veel plezier en fijne collega’s ook lang mogen werken. In deze periode heb ik mijn passie voor de wijn verder kunnen ontwikkelen door het volgen van onder meer de Vinologen opleiding en een leerzame cursus wijn-spijs van Peter Klosse. De kennis die ik hierdoor vergaard heb maken het werken in een mooi restaurant als Hemingway tot mede tot een plezier. Ook de gasten spelen hierin een centrale rol want zonder  de vele sympathieke gasten en het fijne contact met hen, zou ik niet zo lang in de Horeca kunnen werken. Dit geeft mij tevens de gelegenheid om alle fijne collega’s waarmee ik gewerkt heb en met wie ik nog steeds werk te bedanken voor deze mooie periode. Niet in de laatste plaats bedank ik Frans Hazen voor al zijn toewijding en passie voor dit mooie bedrijf en zijn medewerkers. Ook dank voor het mooie gouden speldje ( in de vorm van een Champagne fles) dat ik kreeg voor 30 jaar inzet  en de fantastische avond bij Restaurant Manoir Inter Scaldis met Willy (ook 30 jaar in dienst), Tim en Sander. Het was een mooie periode en nu met het hele team op naar een fantastische toekomst!

Willy Heeren 30 jaar de Draak

“Je kunt zeggen dat ze voorbijgevlogen zijn maar toch, het waren echt 30 jaren. In al die jaren heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik zou kunnen zeggen dat het zeker geen saaie baan is. De jaren bij de Draak waren voor mij een afwisseling van gebeurtenissen en dingen die ik veelal zo weer zou overdoen. Natuurlijk was het niet altijd even mooi of gemakkelijk maar dat maakte de uitdaging alleen maar groter. Van de vele verbouwingen binnen het bedrijf tot de grote feesten en de veelal jaarlijks terug kerende gebeurtenissen zoals de vastenavond, krabbenfoor of andere dingen heb ik steeds mogen genieten. Soms hard werken soms niet maar gelukkig altijd met een lach. De vaste kern waar ik al vele jaren mee mag werken voelt aan als een soort van familie. Je deelt niet alleen je werk met hen  maar ook je lief en leed wat je verder in het leven mee maakt. Je vind een luisterend oor bij elkaar en veelal de steun die je helpt je erdoorheen te slaan. Ook ik heb in het leven dingen meegemaakt die niet altijd leuk waren en dan is het fijn dat je er zo’n familie bij hebt. 30 jaar, als ik terug kijk naar alles heeft de brand in 2013 wel de meeste indruk gemaakt. Ik was die avond aan het werk toe het gebeurde. Dat hoopt niemand ooit mee te maken. Dankzij mijn goede trainingen die ik al die jaren door steeds heb mogen genieten heb ik alles samen met de collega’s goed kunnen opvangen. Een perfecte ontruiming en geen verdere persoonlijke ongelukken. Een pluim op ons werk ook nu bij deze ramp. Het heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Zeker zeer grote waardering voor de Hr. Hazen die alles op een zo goed mogelijke manier heeft geregeld. Alle lof gaat naar hem want dankzij hem staat de Draak er weer als een rots erbij en hebben wij allen onze baan kunnen behouden. Dat bedoelen we dus met de Draak is een familie. We staan met zijn allen voor elkaar klaar. De Draak staat niet stil en we zijn steeds weer met vernieuwing bezig. Dat is geweldig en houd het steeds weer levend, steeds weer een nieuwe uitdaging. Ik zie de komende jaren met een lach tegemoet. Tja hoe lang nog, wie zal het zeggen. Nu  nog met 67 met pensioen, wie zal het zeggen hoe het over 12 jaar is. Ik ga er in elk geval van genieten en zie de toekomst zonnig tegemoet.”

Adres Grote Markt 36
Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten