Tweede Wereldoorlog

EEN BIJZONDER STUK
BRABANTSE HISTORIE

Tijdens de Bezetting

IN NEDERLAND

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Grand Hotel de Draak het commando centrum voor West Brabant van de Duitsers. De vorige eigenaar (Dhr. Oirbans) zat hevig in het Nederlandse verzet en smokkelde Joden en andere vluchtelingen in het hol van de leeuw; hij woonde met zijn gezin in Hotel de Draak. Een geheim compartiment in het dubbele plafond werd gebruikt om de vluchtelingen te verstoppen alvorens zij naar Frankrijk of Engeland gestuurd werden. Letterlijk in het hol van de leeuw aangezien de Duitsers onder deze geheime kamer zaten te vergaderen. Dhr. Oirbans kreeg op 25 september 1954 “de medaille van weerstand en herinneringsmedaille” opgespeld. Een onderscheiding na de oorlog voor zijn daden in het Nederlandse verzet.

Bevrijding

DE BEVRIJDING VAN BRABANT

Crossroads Brabant ’40-’45 verzamelt, bewaart en ontsluit persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog: groot of klein, over de mobilisatie, het verzet, collaboratie of tewerkstelling. “Verhalen waarin vaak een levens veranderende keuze centraal staat”. Vijfenzeventig verhalen – voor elk jaar leven in vrijheid één – worden actief doorverteld, door deze letterlijk te markeren in het Brabantse landschap.

Brabant Remembers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de levenspaden van mensen uit binnen- en buitenland elkaar gekruist en zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers wil deze bijzondere en inspirerende verhalen verzamelen en doorvertellen.

Meer informatie

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden.

Meer informatie

Eén van de grootste operaties tijdens de 2e Wereldoorlog

DE SLAG OM DE SCHELDE

Door Paul Versijp met dank aan Piet Hoedelmans en Bevrijdingsmuseum Zeeland. In 2014 schonken we aandacht aan 70 jaar Bevrijding. Dit in samenhang met de 70ste herdenking Slag om de Schelde. Het programma 70 jaar Bevrijding werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de Brabantse Wal gemeenten (Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht), de Provincie Zeeland, instellingen en particulieren op de Brabantse Wal en in de Provincie Zeeland en Canadese partners.

Het verhaal achter deze slag

Een van de doelstellingen van het programma is geweest de Slag om de Schelde beter bekend te krijgen bij het grotere publiek. Een doelstelling die anno nu aan waarde niets heeft verloren. Want we moeten vaststellen dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking nog nooit van deze slag heeft gehoord. Zelfs in onze eigen streek is deze slag bij veel mensen niet bekend.

ontdek meer

Heden

INDRUKWEKKENDE PLEKKEN

In mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen en werd het land bezet. Met de aanvang van de bevrijding in 1944 werd Nederland van strategisch belang in Operatie Market Garden en de Slag om de Schelde. Dit is vandaag de dag nog steeds tastbaar in de diverse musea die de provincie Noord-Brabant en Zeeland rijk is, hieronder een selectie.

Canadese & Britse Begraafplaats

De ‘Canadian & British War Cemetery’ in Bergen op Zoom (Bergen op Zoom) herbergt de graven van 1119 militairen, waaronder 968 Canadezen. De ingang van de begraafplaats wordt gevormd door een twee bakstenen pilaren met daartussen de ingang en een lage muur in het midden. Achter dit muurtje bevindt zich een laag metalen hekwerk met poortje dat toegang geeft tot een uitgestrekt grasveld.

Meer informatie

Biesbosch Museum

De ontoegankelijkheid heeft er in de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd dat de Duitse bezetters de Biesbosch niet onder controle konden krijgen. De Biesbosch was gedurende de Tweede Wereldoorlog dan ook een ideaal onderduikadres. In het laatste jaar van de oorlog zijn zelfs groepen Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt en verborgen gehouden.

Meer informatie

Museum Bevrijdende Vleugels Best

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden.

Meer informatie

Kamp Vught

In 1986 is de stichting Nationaal Monument Kamp Vught opgericht. Dankzij de inspanningen van de stichting kon op een klein gedeelte van het voormalige kampterrein een Nationaal Monument worden gerealiseerd.

Meer informatie

Oorlogsmuseum Overloon

Sta in Oorlogsmuseum Overloon stil bij de Tweede Wereldoorlog, het verzet, D-Day en de bevrijding. Het museum is al in 1946 letterlijk op het slagveld gebouwd. Ontdek alles over het ontstaan, het verloop en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’.

Meer informatie

De verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereld Oorlog mogen we nooit vergeten. Wij willen onze gasten middels een menu meenemen naar het jaar 1939 en de oorlog doorlopen met 6 verschillende gangen tot het jaar 1945. De gebruikte ingrediënten komen uit authentieke kookboeken waar ons keukenteam een eigen draai aan heeft gegeven.

We beginnen het menu met varkensvlees dat in 1939 nog niet allemaal werd geconfisqueerd door de Duitsers voor de strijdkrachten. Achter de Draak in de Steenbergsestraat zat slagerij van den Boom die nog wel eens illegaal een varken wilde slachten in het holst van de nacht terwijl de Duitsers door de straten patrouilleerden. Er moest dus met een hamer gewerkt worden en dat wilde niet altijd in een keer afdoende zijn waardoor het varken moord en brand gilde. Behoorlijk risicovol want werd je betrapt door de Duitsers ging je gelijk naar het kamp in Ommen.

Bloembollen uit de hongerwinter van 1944 kunnen natuurlijk ook niet ontbreken in deze culinaire wandeltocht door de Tweede Wereldoorlog. Stof tot nadenken met een diversiteit aan gerechten.

Klik hieronder op “food for thought” om de menukaart te bekijken die speciaal voor dit diner is samengesteld.

Food for thought

Hotel arrangementen

EEN ONVERGETELIJKE ERVARING

We hebben een drietal arrangementen samengesteld in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Zo kunt u op uw gemak de diverse musea en bezienswaardigheden bezoeken en genieten van een diner in ons restaurant. U bezoekt deze diverse bezienswaardigheden met Grand Hotel de Draak als uitvalsbasis. Alle musea en monumenten zijn te bezoeken met eigen vervoer. Tarief is exclusief toeristenbelasting en diner is op dag van aankomst (ons restaurant is op zondag gesloten).

2-daags Arrangement

€ 125,- p.p.

 • 1x Overnachting in een Deluxe Kamer
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • WOII diner in Restaurant Hemingway
 • VVV informatieboekje over “Battlefield Tours and Tourism” Bergen op Zoom
 • Bezoek aan “Canadian & British War Cemetery”
 • 1x Liberation Route Fietsroute Bergen op Zoom à € 2,95
 • 1x fietsverhuur voor 1 dag (op basis van beschikbaarheid) à € 25,00

NU RESERVEREN

3-daags Arrangement

€ 197,50 p.p.

 • 2x Overnachting in een Deluxe Kamer
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • WOII diner in Restaurant Hemingway
 • Entreetickets “Bevrijdingsmuseum Zeeland” (gesloten t/m 26 oktober) of “Kamp Vught” of  Museum Rotterdam 40-45*
 • Bezoek aan “Canadian & British War Cemetery”*
 • 1x Liberation Route Fietsroute Bergen op Zoom à € 2,95
 • 1x fietsverhuur voor 1 dag (op basis van beschikbaarheid) à € 25,00

NU RESERVEREN

4-daags Arrangement

€ 285,- p.p.

 • 3x Overnachting in een Deluxe Kamer
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • WOII diner in Restaurant Hemingway
 • Entreeticket* voor:
  • Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • Kamp Vught*
  • Museum Bevrijdende Vleugels in Best*
 • Bezoek aan “Canadian & British War Cemetery”*
 • 1x Liberation Route Fietsroute Bergen op Zoom à € 2,95
 • 1x fietsverhuur voor 1 dag (op basis van beschikbaarheid) à € 25,00

NU RESERVEREN