DE BLIK GERICHT OP DE PASTORIE (DEEL 11)

In dat jaar , 1993 , kon er nog volop geparkeerd worden op de Grote Markt maar ik voorzag dat dit niet voor “ de eeuwigheid “ zou zijn . Daarbij realiseerde ik me als geen ander dat gasten die in Bergen op Zoom verblijven het vreemd vinden dat ze , bij wijze van spreken , hun auto niet onder het bed kunnen parkeren .
Dat dezelfde gasten het voor lief nemen dat dit in grote steden als Amsterdam , Den Haag , Utrecht enz. niet kan wist ik ook als geen ander . Daar lagen  de kamerprijzen natuurlijk ook op een “ iets ander niveau “ en was men ook bereid om incl. valet service behoorlijk te betalen voor het parkeren van de auto .
In een provinciestadje is dat echt wel anders .
Dus het was de ogen en oren wijd open en nauwlettend volgen wat er in de geschreven pers zou komen te staan over P. gelegenheid op de Grote Markt .
Op enig moment vernam ik dat er bij GE wederom gereorganiseerd zou gaan worden en dat wellicht het pand Grote Markt 30 in de verkoop gezet zou worden ; als een haas richting Potterstraat om de bekijken hoe groot dat achtergelegen P. terrein was en wat daar mogelijk was .
Tevens naar archief en Jan Weyts gebeld , alles “off the record “ natuurlijk .

“ Jan , zullen we eens kijken wat er aan de overkant mogelijk is voor hotelkamers , 4 sterren , koppeling ondergronds met grote buizen voor telecom , ICT en camera’s aan De Draak “  Er werden rekensommen gemaakt met de nodige marge naar boven en dat was het voorlopig .
Wat reken – en meetwerk wees uit dat er zeker 30 P.plaatsen gerealiseerd konden worden en 16 tot 18 hotelkamers . Er was ook nog behoorlijke kelderruimte voor opslag etc. .
We wisten waar we  , mogelijk , over te spreken zouden kunnen komen qua verbouwing  ; geen flauw idee wat de prijs zou zijn voor aankoop van het geheel , incl. 2 woningen Potterstaat 25 en 27 .

We schrijven begin 1994 toen ik bezoek kreeg van een van de directeuren van General Electric , Cees de Boer , een zeer aimabele man . Hij zat in Hemingway aan de maaltijd en liet vragen of ik even met hem een glaasje wilde drinken . Nou , dat wilde ik wel .
Na wat koetjes en kalfjes vertelde hij me dat de afdeling Marketing en Sales van GE op termijn uit de pastorie zou vertrekken en of het complex , Pastorie , P terrein en de twee woningen “ niks voor mij was “ ??
Ik vroeg hem wat de vraagprijs was , het bedrag werd genoemd , en ik zei hem dat hij het goed had geformuleerd . Ietwat verbaasde blik tegenover me en ik zei “ Je zegt het goed Cees , het is niks voor mij “ .
Er werd wat verder gebabbeld en na handen schudden gingen we uit elkaar .

Het aankoopbedrag , met verbouwingskosten , verbetering P.Plaats zou een dermate investering vergen met dito kamerprijs , die zou ik in het Jubelstadje nooit verkocht krijgen of zwaar verlieslatend moeten exploiteren .. Dat kon natuurlijk niet want De Gouden Leeuw spookte ook nog door mijn hoofd .
Na een paar maanden was de pastorie nog niet verkocht ( ???? ) en kwam Cees weer even langs voor een maaltijd in Hemingway en vroeg of ik er even bij wilde komen zitten . Ik zei “ Cees , de wijn is voor mij , ik eet niet mee want Trix zit op me te wachten “
Wat bracht Cees naar De Draak ???
“ Frans , ik krijg de pastorie niet verkocht ……….. wat dacht je van het gehele complex als eerder aangeboden maar dan voor ………….. ?? “
Mijn reactie was “ Nou Cees , nu is het wel iets voor mij , bij welke notaris ontmoeten we elkaar en wanneer ??”  Welke dacht je Frans  en ik gaf aan dat ik dit soort zaken altijd bij Notaris Broekman regelde .
“ Goed Frans , doen we zo maar ik zal daar zelf niet bij zijn , dat zal een van mijn collega’s zijn de heer Van Es “ . Goed Cees , doen we zo !!! Kijk eens aan …………. dat liep zoals gedacht / gehoopt , nu nog ff met de bankier om de tafel , het verder uitwerken van het business plan was op basis van eerder gemaakte rekensommen zo klaar .
Die ( bankiers ) waren wat terughoudender dan gehoopt maar wilden wel financieren als de twee appartementen achter de parking verkocht zouden worden …. Daar werd ik wel chagrijnig van , wat een korte termijnvisie !!!!
Maar , ik moest wel verder dus beide woningen werden verkocht , met de verplichting om als de eigenaar wilde verkopen mij dat als eerste aan te bieden . Tevens bleef de doorgang tussen de woningen eigendom van Onr. Goed. Mij De Draak natuurlijk !!!

Toen ik daar , als eigenaar , voor het eerst in de pastorie rondliep stemde me dat niet vrolijk ; wat was dit gebouw “ verkracht “ inpandig ; een van de mooiste trappenhuizen van Brabant bleek al in de 60-70 er jaren gesloopt door de Gemeente die daar met hun afdeling financiën zat .
Wat een cultuurbarbaren zijn daar “ aan het werk “ geweest ; prachtige gestucte  plafonds naar de bliksem door het aanbrengen van systeem plafonds , werkelijk om te huilen . Twee kamers op de begane grond waren God zij dank onberoerd gelaten nml. de voormalige ontvangstkamer van de Deken en Pastoor van deze pastorie .
Trappenhuis idem dito naar de bliksem geholpen , van dit “ woonpaleisje “ was een kille , zielloze kantoorruimte gemaakt . Wat een schande !!!
Mijn budget liet niet toe om dit alles te restaureren en op Monumentenzorg hoefde ik niet te rekenen zo werd me al snel duidelijk . We moesten het ermee doen en dan maar met een fraaie nieuwe vloer in de hal en met verlichting / kleurstelling op de wanden etc. proberen er toch  iets van te maken .
Ik heb daar toch een aantal keren met wat vochtige ogen rondgelopen ; dit soort “ barbarij “ stuitte me zo tegen de borst . Enfin , over de schutting met het chagrijn  en aan de slag met de verbouwing .
De volgende UITDAGING bij de horens vatten en dat waren / werden er toch wel enkele !!!

Adres Grote Markt 36
Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten