Sander Doggen – F&B Manager | --

De hele maand december blikken wij met Bergse bewoners, ondernemers en verenigingen terug op het jaar 2018 én kijken we vooruit naar 2019. Vandaag het indrukwekkende verhaal van Bergenaar Sander Doggen (35)…

Sander begon zijn carrière als leerling kok bij Grand Hotel de Draak. Al snel daarna deed hij ervaring op in de keuken van diverse sterrenrestaurants in het hele land, zoals De Zwaan, Da Vinci, Mijn Keuken en zelfs restaurant Noma in Denemarken. Helaas moest hij omwille van zijn gezinssituatie een stap terug doen, wat hem in 2017 bracht naar de keuken van Brownies & DownieS. Maar sinds december van dit jaar is hij terug op de plek waar het voor hem allemaal begon: Grand Hotel de Draak, het oudste hotel van Nederland in hartje Bergen op Zoom. Een mooie afsluiter van 2018 voor een talent als Sander in de keuken.

Sander: “Ik weet nog goed hoe ik vroeger met mijn opa altijd in de keuken stond tijdens Kerstmis. Samen verzorgden wij het kerstdiner voor de familie. Hij is degene geweest die mijn passie voor het vak heeft aangewakkerd, door hem ben ik begonnen met mijn horecaopleiding. Een van mijn eerste stappen in de keuken zette ik als leerling bij restaurant Hemingway in Bergen op Zoom. Niet veel later ben ik op sterrenniveau gaan koken bij restaurants verspreid over het land. Tussentijds heb ik nog stage mogen lopen bij restaurant Noma; destijds het beste restaurant ter wereld, in Denemarken.

In de periode dat ik voor restaurant Mijn Keuken in Wouw werkte, ontmoette ik mijn vriendin Katja. Een half jaar na onze ontmoeting werd ze helaas ernstig ziek. Ze zal de rest van haar leven om moeten gaan met haar zware conversiestoornis, wat een flinke impact heeft op haar en ons leven.

Intussen verliet ik in 2015 restaurant Mijn Keuken en kwam ik als chef-kok terug bij Grand Hotel de Draak en restaurant Hemingway in Bergen op Zoom. Ik had hier het genoegen samen met het team het restaurant naar een next level te tillen. In die tijd ontving Hemingway de Bib Gourmand en verscheen het in de Gault&Millau gids met 14/20 punten. Een mooie beloning waar ik samen met het voltallige team ontzettend hard voor gewerkt heb en erg trots op ben. Ik durf best te stellen dat we het hotel en restaurant weer landelijk op de kaart hebben gezet.

Maar toen mijn vriendin en ik ons zoontje Puk kregen, wist ik op den duur ook: dit gaat zo niet langer. Ik vond dat ik er meer moest zijn voor mijn gezin en dat lukte niet in combinatie met deze functie als chef-kok in restaurants waar het niveau dusdanig hoog ligt. En dus besloot ik een stap terug te doen. Ik begon bij Brownies&DownieS. Samen met de eigenaresse hebben we een leeg winkelpand omgetoverd naar een goedlopend horecaconcept. Ik kreeg stabiele uren en haalde voldoening uit het werken met mensen met een beperking in plaats van het presteren op hoog niveau. Ik heb op deze plek ontzettend veel mensenkennis opgedaan en ben gaan houden van de vrolijke, fantastische medewerkers. Zij hebben me een prachtige tijd bezorgd.

Toch was ik ontzettend verheugd toen Frans Hazen en Tim Schimmel van Grand Hotel de Draak in de zomer van 2018 contact met me opnamen om terug te komen op het oude en vertrouwde nest, nu als Food & Beverage manager. Beide heren waren bekend met mijn thuissituatie en wilden me de kans geven terug te komen. Dankzij hen kan ik mijn talenten weer volledig gaan benutten. Ze geven me de kans om door te groeien naar een niveau dat ik altijd heb geambieerd, zonder dat mijn gezin eronder zal lijden. We hebben een plan van aanpak gemaakt om mijn kennis op te krikken en zo alle aspecten van het hotel- en restaurantwezen eigen te maken.

Op 1 december 2018 ben ik begonnen met deze nieuwe uitdaging. De eerste 6 maanden verdiep ik mezelf in de, voor mij vertrouwde, keuken en ga ik onder andere de koks begeleiden om het niveau te waarborgen. Daarna ga ik me verder ontwikkelen als Food & Beverage manager door middel van trainingen en cursussen die me aangeboden worden.

Deze kans voelt voor mij als een once in a lifetime opportunity. Als het aan mij ligt, hou ik het hier tot aan mijn pensioen vol.”

Address Grote Markt 36
Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Newsletter
Subscribe with your email address: