Waar historie, gastvrijheid en comfort samenkomen

Grand Hotel de Draak is het oudste hotel van Nederland en tevens de oudste onderneming. We zijn al ruim 600 jaar gastvrij, bevinden ons midden in het centrum gelegen aan de Grote Markt. Een bezoek aan ons hotel neemt u terug mee naar de middeleeuwen met hedendaags comfort. Bergen op Zoom heeft een fraai winkelcentrum, vele monumenten, het Markiezenhof, de Peperbus, het Ravelijn; het is een onontdekte parel in Zuid-West Nederland. Anno de 21e eeuw bestaat Grand Hotel de Draak dus al ruim 600 jaar en beschikken we over 62 hotelkamers, 6 vergaderzalen, Restaurant Hemingway, Spa – Well en Fitness.

Geen enkele kamer is hetzelfde in Grand Hotel de Draak, ze verschillen allen qua grootte, hoogte en bieden een diversiteit aan inrichting. Residence Dagmara beschikt over 16 hotelkamers en deze zijn allen ingericht in de Empire stijl. De 15 kamers in de Gouden Leeuw zijn ingericht in een traditionele Britse stijl en de overige 31 kamers in het hoofdgebouw van Hotel de Draak zijn recent modern ingericht.FaciliteitenHet oudste hotel van Nederland beschikt over alle gemakken die de moderne mens nodig heeft.

De Draak is tevens een van de oudste panden van Bergen op Zoom. Op 7 mei 1397 werd Bergen op Zoom getroffen door een stadsbrand waarbij bijna de gehele stad afbrandde. Er bleven slechts twee panden gespaard, De Olifant en De Draak, beide aan de Grote Markt. Niemand weet hoe oud De Draak precies is, omdat bij die stadsbrand ook de stadsarchieven compleet verloren zijn gegaan. Aan de kelders onder het pand is te zien dat het goed mogelijk is dat De Draak al zeker 100 jaar bestond alvorens de allesvernietigende stadsbrand uitbrak. Vanaf 1406 wordt De Draak in ieder geval weer genoemd in de nieuw aangelegde stadsarchieven met de functie van stadsherberg. Ook in de 15e eeuw woedde er een stadsbrand in Bergen op Zoom. Over deze brand is niet direct iets specifieks over De Draak bekend, behalve dat zeker is dat het pand ook die brand overleefde.

Op 6 december 1984 koopt de familie Hazen Hotel De Draak van de vorige eigenaar. Het “De Rinck” pand (waarin nu restaurant Hemingway zit) is daar dan al onderdeel van maar heeft alleen op de begane grond een horecafunctie. In 1985 worden de bovenverdiepingen van dit pand als hotel in gebruik genomen en kan er weer gelogeerd worden. In 1994 wordt de oude pastorie aangekocht van toenmalige eigenaar GE Plastics (huidige SABIC), dat er kantoor hield. Na een verbouwing kan ook in dit pand weer gegeten en geslapen worden. In 1999 werd het bedrijf verder uitgebreid met de terugkoop van het Wapen van Henegouwen aan de Fortuinstraat. In dit pand zat voorheen brouwerij de Fortune van waar de naam Fortuinstraat afkomstig is. Onder bewind van de familie Hazen komt er een mediterraan restaurant op de begane grond en wordt Hotel de Gouden Leeuw op de bovengelegen etages bij Hotel De Draak gevoegd. De geschiedenis herhaalt zich met De Draak. Het is toch wel een aardig verloop in de eeuwenoude historie van De Draak dat na zoveel eeuwen de logies en restaurant functies weer in ere zijn hersteld op deze plekken in Bergen op Zoom.

In de renovatie van 2014 zijn de historische kenmerken in de hotelkamers bewaard gebleven en de inrichting voldoet aan alle eisen van de moderne hotelgast. Dankzij de gedrevenheid van de familie Hazen is het hotel ondanks meer dan 6 eeuwen jeugdiger dan ooit tevoren. Zij weten zich bevoorrecht deel uit te maken van de eeuwenoude historie van De Draak en mede sturing te mogen geven aan de nog hopelijk eeuwen durende toekomst. De familie Hazen noemt dit beleid ‘Duurzaam Rentmeesterschap’.

 

Adres Grote Markt 36
Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten