Frans Hazen en zijn Draak
Introductie Ik wilde na mijn middelbare school een koksopleiding gaan volgen want ik wilde Chef-Kok worden; ik ben daarvoor 9 maanden als leerling kok gaan werken met een theoretische opleiding in Breda (GTS). Die 9 maanden in De Draak voelde als een soort "zwangerschap"; er was "vuur" in me geblazen en ik heb het bedrijf daarna (9 jaar) nooit meer uit mijn gedachten gekregen. 4 jaar Hogere Hotel School , 1 ½ jaar militaire dienst , 4 als manager in De Vereeniging te Nijmegen). Ooit zou ik daar terugkeren zo wist ik zeker.
Memoires
In onderstaande hoofdstukken (er zullen er nog vele volgen) neem ik u graag mee terug naar mijn leerlingentijd en deel ik graag al mijn verdere ervaringen als manager (vanaf 1979) en ondernemer in De Draak vanaf 1984 met u. Met alle hoogte – en dieptepunten. Van ondernemer naar "bouwpastoor" en daarna "rentmeester". Werken in – en aan de oudste onderneming van ons land (van voor 1397) waarbij passie voor dit vak en bedrijf geen vakantie neemt en nooit met pensioen gaat. Het is uitdagend maar meer nog erg eervol om dat te kunnen en mogen doen.
1984
December
HET BEGIN VAN DE UITDAGING (DEEL 1)
Deze foto , het front van drie panden die op 4 december 1984 De Draak vormden herinner ik me als de dag van gisteren ,  3 x 11 jaar geleden. DE UITDAGING die al vanaf het begin ( september 1969 ) van mijn studie aan de Hogere Hotelschool te Den Haag door mijn hoofd “... Lees meer
Lees meer
"Het bedrijf moest mee in de vaart der volkeren wilde het overleven als oudste hotel van Nederland"Frans Hazen
GESCHIEDENIS VAN DE DRAAK (DEEL 2)
Halverwege 1983 werd mij duidelijk dat de heer Oirbans afscheid wilde nemen van De Draak , hij heeft mij dat nooit direct verteld terwijl er duidelijke toezeggingen waren gedaan toen ik mijn baan in Nijmegen , met veel toekomst perspectief binnen Heineken , opzegde . De Draak stond “ in de stille verkoop “ dus... Lees meer
Lees meer
"De Draak stond "in de stille verkoop" dus ik kon en mocht daar met niemand over van gedachten wisselen"Frans Hazen
1968
December
DE PASSIE WAKKER GEKUST (DEEL 3)
Alvorens verder te gaan ( over de overname ) wil ik toch over mijn leerlingen tijd in De Draak verhalen en waarom ik eigenlijk al tijdens mijn middelbare schooltijd heb gekozen voor dit vak . Dat zal hopelijk voor de lezer alles verklaren over mijn passie voor dit metier…. Ik ben opgegroeid op een boerderij... Lees meer
Lees meer
1969
April
"Je bent al katholiek genoeg , ga maar eens boven de rivieren kijken"Toos Hazen
DE VORMING OP DE HHS (DEEL 4)
DE VORMING OP DE HHS te DEN HAAG. DE DERDE BASIS. De heer Oirbans zei een keer tegen me ( ik meen april 1969 ) “Frans je kunt prima koken maar jij moet dat niet je hele leven blijven doen ; is een opleiding aan de Hogere Hotelschool niets voor je?” Hij had zelf die... Lees meer
Lees meer
1984
Oktober
DE SPANNING LOOPT OP (DEEL 5)
Op enig moment werd ik gebeld door het hoofdkantoor van ABN AMRO te Amsterdam , een van de heren van de beoordelings commissie wilde een afspraak met me maken , het was de heer Huijstee ( meen ik me te herinneren ) . Hij wilde het bedrijf zien en met mij een gesprek hebben ,... Lees meer
Lees meer
1984
December
"De Draak na 150 jaar Familie Oirbans"Frans Hazen
DE HEROPENING (DEEL 6)
DE DRAAK NA 150 JAAR FAMILIE OIRBANS – DE HEROPENING Alvorens het aankoop bedrag door de ABN AMRO op de rekening van de heer Oirbans werd gestort moest er eerst nog een correctie door mij worden afgedwongen voor wat betreft de voorwaarden waaronder de hypothecaire geldlening werd verstrekt . Een van de afdelingshoofden kwam enkele... Lees meer
Lees meer
1985
Oktober
"Dat De Draak niet al te lang geëxploiteerd kon worden met twee zeer verschillende kamertypes was mij al van het begin af wel duidelijk"Frans Hazen
TERUG NAAR DE 16E EEUW (DEEL 7)
DE DRAAK TERUG NAAR ZIJN 16E EEUWSE HOOGTE : Dat De Draak niet al te lang geëxploiteerd kon worden met twee zeer verschillende kamertypes was mij al van het begin af wel duidelijk . Ik begon dus al in oktober 1985 met Jan Weyts plannen te maken om De Draak weer zijn originele hoogte te... Lees meer
Lees meer
1989
Januari
"In de loop der eeuwen was er zoveel en vaak in- en aan geknutseld dat het bouwkundig een "ramp" was geworden"Frans Hazen
DE STOFFIGSTE VERBOUWING (DEEL 8)
De volgende verbouwplannen werden allengs uitgebreider ; het leek me slim om ook de Joriszaal een andere uitstraling te geven ( van zwaar eiken ( ? ) naar eigentijds “lichtvoetig “) en om tegelijk een aparte receptie balie voor de Meizaal te plannen . We waren daar tenslotte toch bezig in “die hoek “van De... Lees meer
Lees meer
1994
April
"Dat rare ding op het timpaan bekijk ik zelden, inmiddels (2017) wordt er gewerkt aan een echte Draak (van brons) die kracht uitstraalt zoals het hoort"Frans Hazen
DE KLEINE VERBOUWINGEN (DEEL 9)
KEUKEN EN ENTREE Op enig moment was er voor de keuken extra werkruimte nodig , vooral om voorbereidingen voor partijen te kunnen treffen en extra koeling . Maar waar dit te situeren ?? ; op een gegeven moment dacht ik aan de kelders onder Hemingway maar die moesten ook vanuit de kelderruimten onder St. Joris... Lees meer
Lees meer
1994
Januari
"Als je goed zorgt voor je medewerkers krijg je dat altijd (maar soms ook absoluut niet, daarover later meer) terug"Frans Hazen
DE PRIJZEN HATTRICK VAN 1994 (DEEL 10)
EEN DRIETAL PRIJZEN / ONDERSCHEIDINGEN Het jaar 1994 zou een bijzonder jaar worden voor De Draak en haar medewerkers . Dat mijn beleid er altijd op is gericht om medewerkers kansen te geven om zich te ontplooien is gelegen in het feit dat die kansen mij zelf ook zijn geboden en ik die ook “... Lees meer
Lees meer
1994
Maart
"Wat een cultuurbarbaren zijn daar "aan het werk" geweest; prachtige gestucte  plafonds naar de bliksem door het aanbrengen van systeem plafonds, werkelijk om te huilen"Frans Hazen
DE BLIK GERICHT OP DE PASTORIE (DEEL 11)
In dat jaar , 1993 , kon er nog volop geparkeerd worden op de Grote Markt maar ik voorzag dat dit niet voor “ de eeuwigheid “ zou zijn . Daarbij realiseerde ik me als geen ander dat gasten die in Bergen op Zoom verblijven het vreemd vinden dat ze , bij wijze van spreken... Lees meer
Lees meer
Februari
1995
"Weg met het mausoleum zodat "heel Bergen mee kan feesten met Frans gedurende de Pasen". Ik voelde me een beetje Paashaas"Frans Hazen
DE DERDE UITDAGING (DEEL 12)
Nadat de eerste tekeningen / kamerindelingen waren gemaakt ( op basis van 18 kamers ) heb ik dat terug laten brengen naar 16 ; ook hier moesten de kamers ruimte bieden aan de gasten en corresponderen met de grandeur van het gebouw ( die was nog niet zichtbaar buiten maar ik had daar al wel... Lees meer
Lees meer
"Het was duidelijk voor me; De Draak moet op eigen kracht verder, geen geneuzel meer met franchise contracten. De jaren later zouden me hierin gelijk geven het afscheid van deze twee clubs gaven geen hotel omzetverlies te zien"Frans Hazen
DE DRAAK GAAT “INTERNATIONAAL” (DEEL 13)
Inmiddels was er in onze stad een ander hotel gebouwd , aan de rand van het centrum , door de heer Harco Evers . Het werd het Golden Tulip Stads Parkhotel met 50 kamers , restaurant , vergaderaccommodatie en P faciliteiten . De Gemeente heeft hier natuurlijk alle steun aan verleend ; sommige mensen vertelden... Lees meer
Lees meer
1997
April
"Ik zou wat jaren verder tot de conclusie komen dat als ik, bij wijze van spreken, alles voor niks zou weggeven men het nog te duur zou vinden. Klinkt cynisch maar daar lijkt het soms toch wel erg op vond ik ook toen al"Frans Hazen
DE DRAAK 600 JAAR (DEEL 14)
Zoals al eerder vastgesteld was de bijdrage van Mercure ( Accor ) aan het 600 jarig bestaan van De Draak nihil ; we waren echter tijdig begonnen met het plannen van alle activiteiten voor het jaar 1997 . Een van de eerst geplande activiteiten zou halverwege januari van start gaan in de St. Maartenzaal ,... Lees meer
Lees meer
1998
Maart
"Waar ik jaren van had gedroomd kwam binnen handbereik"Frans Hazen
DE GOUDEN LEEUW IN BEELD (deel 15)
Op enig moment in 1998 werd ik benaderd door een projectontwikkelaar die domicilie had in Aerdenhout maar landelijk heel actief en succesvol was in diverse projecten . Er werd telefonisch contact met me opgenomen en een afspraak gepland ; waarover het ging werd me niet duidelijk verteld op dat moment maar het ging over “... Lees meer
Lees meer
Adres Grote Markt 36
Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@hoteldedraak.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten