Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

Het begin van de uitdaging

Deze foto , het front van drie panden die op 4 december 1984 De Draak vormden herinner ik me als de dag van gisteren ,  3 x 11 jaar geleden.

DE UITDAGING die al vanaf het begin ( september 1969 ) van mijn studie aan de Hogere Hotelschool te Den Haag door mijn hoofd “ spookte “ ; mijn 9 maanden durende praktijkopleiding als “ leerling kok “ in de keuken van De Draak bij de heer Oirbans had ik afgesloten na mijn middelbare schoolopleiding.

9 maanden ; het was een zwangerschapsperiode zeg ik nog steeds , ik vertrok uit De Draak en liet dit bedrijf nooit meer los in gedachten , ik begon aan een nieuw hoofdstuk van 4 jaar om kennis op te doen aan een van de beste opleidingsinstituten ( no. 2 op de wereld ranglijst ) op Hotel Administration en Management gebied .

Hierna met diploma , september 1973 , in militaire dienst waar ik afzwaaide als reserve luitenant met rode erekoord . Ik heb gediend bij de Chef van de Generale Staf / Bevelhebber der Landstrijdkrachten te Den Haag in de Juliana kazerne als Chef Hofmeester , wat ik had geleerd op de HHS kon ik gedeeltelijk daar al in de praktijk brengen . Ik had het dus getroffen met mijn plaatsing als dienstplichtige.

Ik werd verantwoordelijk voor  de soldaten / onderofficiers- en officiersmess en tevens voor alle grootschalige bijeenkomsten , galafeesten , buffetten en wat dies meer zij . Een geweldige en ook leerzame tijd . Er was toen nog volop geld voor het leger en het was nog “ koude oorlog “

Daarna , als manager in Concert en Congresgebouw De Vereeniging te Nijmegen , ( vanaf 17 januari 1975 ) nog meer ervaring opgedaan gedurende 4 jaren in grootschalige horeca . Concertzaal 1600 stoelen , klassiek restaurant 36 zitplaatsen , counter/grill restaurant 120 zitplaatsen , vergader capaciteit ( 6 zalen ) tot 600 personen en een fraai terras van dik 100 stoelen .

Tevens verantwoordelijk voor de horeca exploitatie van de er tegenover gelegen Stads Schouwburg op het Keizer Karelplein.

En toen , begin 1979 , werd er een beroep op me gedaan om terug te komen naar De Draak , daar moest een forse turn-around gerealiseerd worden . De Draak bestond toen nog maar uit 2 panden : De Draak en St. Joris , in het hoekpand was toen nog Crusio gevestigd ( witgoed en LP’s ).

Ondanks een forse teruggang in salaris ( die ik accepteerde want ik was nog steeds “ verliefd “ op De Draak ) begon ik in juni 1979 als manager in het twee sterren hotel met 16 hotelkamers ( waarvan slechts 4 met eigen bad/toilet faciliteiten ) en een restaurant met een menukaart die me bekend voorkwam uit mijn leerling tijd.

Er lag dus een ENORME UITDAGING die ik met plezier op mijn schouders nam ; het bedrijf moest mee in de vaart der volkeren wilde het overleven als oudste hotel van Nederland .

Na twee en een half jaar , en op behoorlijk aandringen mijnerzijds , kon het hoekpand worden aangekocht waarna het een jaar later , alleen op de begane grond , in gebruik genomen werd. Verder wilde de vorige eigenaar van De Draak niet gaan hetgeen ik ook wel begreep gezien zijn leeftijd . De heer Oirbans was toen 62 meen ik.

Op enig moment werd mij duidelijk dat de vorige eigenaar afscheid wilde nemen van De Draak waar zijn ouders en grootouders de scepter hebben gezwaaid gedurende bijna 150 jaar . Dat is hem zeker niet licht gevallen en voor mij was DE UITDAGING begonnen.