Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

De Draak 600 jaar

Zoals al eerder vastgesteld was de bijdrage van Mercure ( Accor ) aan het 600 jarig bestaan van De Draak nihil ; we waren echter tijdig begonnen met het plannen van alle activiteiten voor het jaar 1997 .

Een van de eerst geplande activiteiten zou halverwege januari van start gaan in de St. Maartenzaal , de landelijke pers was hiervoor uitgenodigd en de NPO 1 , iedereen had toegezegd en alles was in gereedheid gebracht.

 

Er zou een pannel met historici een toelichting geven op de historie van De Draak , het ontstaan van het fenomeen restaurant en een historische blik op Bergen op Zoom .

Tot dat vroeg die dag werd aangekondigd dat de Elfstedentocht doorgang zou vinden , dus de gehele schrijvende pers en TV vertrok niet naar het zuiden maar spoedde zich naar het noorden ; natuurlijk had iedereen , en ik niet in het minst , er enorm de pest in.

Een geweldig moment om De Draak en Bergen op Zoom “op de kaart te zetten “ moest afgeblazen worden voor een evenement waarbij geheel collectief Nederland “ het verstand verloor “ zou dacht ik er op dat moment , en nu nog steeds over.

Het gehele jaar waren er diverse activiteiten die De Draak in de schijnwerpers moesten zetten , een van de “ klapstukken “ was een toneelstuk in De Maagd waarvoor meer dan 600 gasten waren uitgenodigd.

Er was ook een Comité van Aanbeveling waar ook de toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken de heer Dijkstal , Ed Nijpels , Gerard van der Veen en de Burgemeester mevrouw Ans van den Berg hun naam hadden verbonden.

Het werd een geweldig festijn met na afloop voor de speciale genodigden een lunch in De Draak en voor een kleine 560 andere gewaardeerde gasten werd er een fantastisch koud-warm buffet in De Maagd georganiseerd.

Verder in dat jaar , natuurlijk in de Aspergetijd , een internationale competitie asperges schillen ( snelheid , hoeveelheid afval , resultaat waren onder criteria waarop werd beoordeeld ) , het gehele jaar door een 5 gangen menu voor 600 dubbeltjes inclusief aperitief en wijnarrangement.

Ondanks alle inspanningen , met alle publiciteit in plaatselijke , regionale en landelijke pers kregen we “ De Bergenaar “ er niet echt voor uit de stoel . Lukt dat alleen met “ Vastenavond “ zo vroeg ik me toen ook al weer voor de zoveelste keer af.

Het zou mijn besluitvorming welke kant het met De Draak uit moest wel beïnvloeden ; zoals mijn voorganger en ook zijn voorgangers hebben gezegd ( zo is mij in mijn leerlingentijd in De Draak verteld ) “ Als we het van de Bergenaren moeten hebben , hebben we nog geen droge boterham “ .

Ik zou wat jaren verder tot de conclusie komen dat als ik , bij wijze van spreken , alles voor niks zou weggeven men het nog te duur zou vinden. Klinkt cynisch maar daar lijkt het soms toch wel erg op vond ik ook toen al.