Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

De gouden leeuw in beeld

Op enig moment in 1998 werd ik benaderd door een projectontwikkelaar die domicilie had in Aerdenhout maar landelijk heel actief en succesvol was in diverse projecten .

Er werd telefonisch contact met me opgenomen en een afspraak gepland ; waarover het ging werd me niet duidelijk verteld op dat moment maar het ging over “ een hotel project “ .

 

Die ochtend zelf , na een kennismakingsronde , de plichtmatige koetjes en kalfjes en twee koppen koffie werd me duidelijk waarom het ging .

Het gehele kloostercomplex Saint Marie in Huijbergen was door deze man aangekocht en hij had daar grootse plannen mee .

Hij had me al “ enige tijd gevolgd “ en was “ onder de indruk “ van hetgeen ik als horeca ondernemer al had gepresteerd zo verzekerde hij mij ( ????????? , wat een vleierij………..!!!! ) .

Er moest een 5 sterren “de luxe “hotel komen met een internationale uitstraling ( wellness , tennisbaan , zwembad , restaurant op ster niveau …enfin en nog zoveel meer ) .

Hij wilde voor de ontwikkeling van deze plannen mijn know-how en of ik ook niet iemand kende met ervaring voor wat betreft “ meedenken in concepten – ontwikkelen etc. etc . Er moest dan een team opgezet worden met niet alleen een architect voor de ontwikkeling van de hardware ( verbouwing van de stenen ) maar ook een binnenhuis architect was al door hem benaderd .Wel een naam met internationale renommee , dat moet zeker gezegd .

Er is door mij met dit team enthousiast naar een concept toegewerkt , de economie floreerde redelijk dus iedereen was optimistisch omtrent de haalbaarheid van dit project . En ja hoor ……………….. waar ik jaren van had gedroomd kwam binnen handbereik ………. Ik werd in 1999 benaderd door de eigenaar van het toenmalige Hotel De Gouden Leeuw …………….

Hij had genoeg van het hotelier zijn en wilde van het bedrijf inclusief zijn woonhuis af . Zijn woonhuis ( Annastraat 5 ) lag tegen de “ kont van De Draak aan “ .

Nou , laten we maar eens praten ………… ; er werd een bedrag genoemd ( de buurman is tenslotte maar 1x te koop zo werd me ook nog te verstaan gegeven ) dus de vraagprijs was zeker te billijken zo werd er gevonden . Oh , is dat zo ??????????? dacht ik , dat maak ik zelf wel uit vond ik . Daar moet zeker 4 ton van af .

Mijn reactie was ,” nou… er wordt naar mijn gevoel fors overvraagd dus ik ga hier niet in mee. “

Inmiddels gingen de gesprekken over Huijbergen gewoon door en sprak ik ontwikkelaar aan ( ik had bedacht dat hij ook eens naar dat pand in de Fortuinstraat moest kijken ) “ Als jij daar eens gaat kijken als geïnteresseerde en eens een bod uitbrengt beste T.. . max incl. woonhuis 1 miljoen “.

Dat is dik betaald vond ik toen , en dat bleek later ook zeker het geval .

“OK doen we Frans “zo werd me beloofd en het werd ook nagekomen .

Ik had natuurlijk inmiddels contact gezocht met mijn huisbankier ( dat ging allemaal tegelijker tijd ) en hen op de hoogte gebracht van mijn plannen , ook fysieke koppeling van de panden via de achterkant was mogelijk zo had de huisarchitect al berekend en geconcludeerd . Alles natuurlijk “ off the record “ !!!!. Maar wel plannen maken en goed doorrekenen !!!!!!

De bankier vond het een goed plan , omzetverhoging zonder teveel extra mankracht , “ ga maar door Frans zo werd me te verstaan gegeven “ . Ik had inmiddels met de “ conceptman voor Huijbergen “ ook naar dit voormalig eigendom van De Draak gekeken en gezamenlijk vonden we dat er een Mediterraan Restaurant op de begane grond moest komen met een eigen zelfstandige keuken die ook gekoppeld moest zijn aan de keuken van De Draak ; samenspel in capaciteit van beide keukens / opslag / aanleveren goederen etc. etc. , een efficiency slag konden we ook op deze manier realiseren .

Geen Italiaans , Grieks of gelijk gestemd restaurant nee … Mediterraan want dat was er in de gehele regio niet en ik wilde zeker geen bestaande formules kopiëren want dat zou niks brengen .

Dus de rekensommen konden aangeleverd ( veronderstelde aankoopsom , verbouwing en inrichting ) worden met businessplan.

Na ongeveer 5 weken kwam het verlossende telefoontje van T.. ; “ Frans ik ga het kopen voor 1 miljoen , de akte passeert in Aerdenhout en dan moeten jij en Trix daar ook zijn “ . Ik koop en jullie kopen daarna van mij .

Ik had inmiddels met T.. afgesproken dat Trix en ik het aanpalende woonhuis zelf zouden aankopen om hiermee de financieringslast voor De Draak terug te brengen . Met weer persoonlijk risico nemen heb ik nooit moeite mee gehad ; je gelooft toch onvoorwaardelijk in je eigen plannen ?????

Afspraak was natuurlijk wel dat Trix en ik in een andere wachtkamer bij de notaris plaatsnamen , we moesten “ uit beeld “ blijven ; het waren tenslotte twee aparte transacties ; helemaal niks mis mee . De verkoper kreeg tenslotte wat hij had gevraagd aan T.. . Geen gulden minder .

Verder liep alles op rolletjes , de koopsom was zoals ik had gedacht en niet het idiote bedrag dat eerst aan “ de buurman “ was gevraagd . De historische fout ( op last van Filips de 2e ) was rechtgezet na 452 jaar !!!!! Toen de verkopende partij later vernam van het “ doorschuiven van het onroerend goed “ zijn er zeker enkele krachttermen door hem gebezigd .

T.. werd goed gehonoreerd voor zijn inspanningen .

Ik begon me steeds meer te realiseren dat mijn rol die van “ Rentmeester van De Draak “ zou zijn ; wel een passant in de eeuwenlange historie maar ik wilde en moest “ er wel iets van maken “ . Het werd een missie die ik met overtuiging voort zou zetten .

Na enige tijd zijn de voormalige eigenaar van de Gouden Leeuw en ik weer wel “ on speaking terms “ gekomen .

Het pand Fortuinstraat 14 werd in “eigen beheer onder eigen regie “ inpandig uitgekleed “ en toen bleek dat de aankoopsom absoluut niks te weinig was geweest : alle verbouwingen in het verleden hadden een zeer instabiel pand opgeleverd met asbest , losstaande muren etc. . Het was een wonder dat het de eeuwen had doorstaan maar dat was wellicht te danken aan de belendende panden!!!!

Ik had werkelijk “ een bende “ aangekocht waarvan alleen de voorgevel uitstraling had zo bleek na de uitkleedpartij in eigen beheer .

Dat zou niet te enige hobbel / uitdaging blijken …………. In dat jaar !!