Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

Project Huijbergen en de gouden leeuw

Het maken van de plannen voor Huijbergen ging door terwijl het mij steeds meer voorkwam / ik het vermoeden kreeg dat de projectontwikkelaar mijn rol anders zag dan dat ik dat deed .

Terwijl ik mijn rol alleen als adviserend zag en verder niets ; dat is vanaf het begin altijd heel expliciet door mij gesteld.

 

Ik was altijd heel duidelijk in mijn stelling dat ik geen interesse had om mee te investeren of om te exploiteren ; ik zag inmiddels steeds duidelijker dat een 5 sterren de luxe hotel op die plek onhaalbaar zou zijn . Er zou heel fors in sales en marketing geïnvesteerd moeten worden ook en zeker richting België ( zakelijk en particulier in het hogere segment ) en ik kon daar absoluut niet de tijd voor vrij maken .

De ontwikkelingen / verbouwingen in de Gouden Leeuw en de dagelijkse exploitatie van De Draak vergden al heel erg veel ; de tijd die geclaimd werd van me voor dit Huijbergse project was ook al erg fors en er zitten niet meer dan 24 uur in een dag .

Op enig moment werd me duidelijk wat men voor ogen had met mij ; ik zou De Draak en het pas verworven onroerend goed in de Fortuinstraat maar als risico drager moeten inzetten zo vond / dacht men . Dat was toch echt op het verkeerde paard gewed ; hoe dacht men dat men bij de ABN AMRO hierover zou denken en wat dacht men van mij ???

Daar werd lacherig en badinerend over gedaan “ anders help ik je toch , heb ik toch al eerder gedaan ? “ zo was de reactie ; toen kwam hetzelfde onderbuikgevoel weer naar boven als tijdens mijn exercitie voor aankoop van De Draak !!!

 

Ik heb in 1984 direct na aankoop van De Draak een voor mij “ heilige eed “ gezworen en die was dat De Draak nooit ingezet zou worden voor externe projecten ; alleen investeringen die de continuïteit van De Draak zouden kunnen waarborgen en die recht zouden doen aan het herstellen van de historie die zouden door mij gedaan worden .

Verder niets .

Het had nog wel wat voeten in aarde voordat een en ander duidelijk werd bij de heren ; ook de investeringen voor dit project op de geplande wijze uitgevoerd waren onbetaalbaar / niet te exploiteren ; dat was mij gaandeweg het traject allang duidelijk alleen de andere partijen dachten wellicht met De Draak en Gouden Leeuw als “ back-up “ is het wellicht wel mogelijk . Dat was buiten de waard gerekend .

Er is een Duits gezegde over vleierij “ DE HONING LIGT NIET VER VAN DE ANGEL “ Het hotelproject werd uiteindelijk op het initiatief van de andere partij afgeblazen . Er staan nu fraaie woningen en een mooi appartementen complex .

Inmiddels was De Gouden Leeuw van binnen “ uitgekleed “ en kon de aannemer zijn rekenwerk verrichten , er werd met de architect van Heineken nagedacht over de inrichting van het Mediterrane restaurant en ik was bezig met hotelkamer inrichters .

Er was inmiddels ook al akkoord van de buren om vanuit De Draak middels een gang ( fly over ) naar de Gouden Leeuw door te steken .

Uiteindelijk kon ik het totaal plaatje indienen bij de bankiers die me te kennen gaven om door te gaan . Dat deed ik dan ook , de kampioenschappen voetbal zaten er aan te komen in 2000 en ik had inmiddels een contract afgesloten van 3 weken , 40 kamers met ontbijt en een fors aantal diners voor Norvegian Stattoil , die zouden met hun bestuur en toprelaties naar Bergen op Zoom komen om van hieruit naar de diverse wedstrijden in Nederland en België af te kunnen reizen . Men zou in mei 2000 aankomen .

Ik hoorde maar niks van de bank en zag problemen op me af komen voor wat betreft het opleveren van de nieuwe kamers en op enig moment was ik het wachten beu ; ik zette mijn handtekening onder de aannemingsovereenkomst en er werd een datum voor aanvang verbouw afgesproken .

Ik hou nu eenmaal niet van geleuter en getreuzel dus doorpakken !!!!

Maar , dat werkt(e) bij andere organisaties zoals banken iets anders , zo werd me door mijn accountant Paul Eilander in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt “ Of ik gek was geworden , en of ik wel wist dat ik alles waarvoor ik tot op heden had gewerkt op het spel zou kunnen zetten met deze move ???? “

Dat stemde tot enig nadenken en mijn reactie was dat ik gedaan had wat ze me hadden gezegd “ ga maar door Frans “ ……………. Ja maar Frans je begrijpt toch ….. wel dat je nu veel te snel gaat ……….. dit gaat een hoop gedonder opleveren . Ik reageerde als dat ik het wachten beu was en dat “ ze toch wel met mij mee zouden fietsen “’ ze kunnen me toch niet laten vallen “ …………en toen werd Paul echt heel boos .

Natuurlijk was dat ingegeven vanuit oprechte zorg en vriendschap richting mij , mijn gezin en De Draak . En goede vrienden moeten elkaar alles kunnen zeggen ; ook vervelende boodschappen durven brengen .

 

Dat waardeer ik nog steeds enorm in Paul ; hij zou een afspraak plannen met de directeur van de plaatselijke bank en mijn accountmanager ; Fokke van Erven en Gerard Hofstede . Deze zouden met de beoordelings commissie een afspraak plannen en uiteindelijk kwamen twee heren uit Eindhoven naar De Draak ; ook Fokke en Gerard ( die mij zeer toegenegen waren ) en Paul waren daarbij ; “ moral support “

De avond voor deze vrijdagochtend belde Paul mij nog thuis op en gaf me te verstaan dat het morgenochtend “ erop of eronder is “ …. En dat ik me dat terdege moest realiseren .

Ik had inmiddels alle bouwtekeningen , kamerindelingen en alle relevante stukken op een grote tafel in de Markiezenzaal gereed gelegd dus daar hoefde ik me geen zorgen meer over te maken . Na een paar glaasjes Chardonnay richting bed ; Trix wel duidelijk gemaakt dat ik op tijd “ uit het mandje moest “ omdat ik bezoek zou krijgen van enkele heren van De Bank . “ Maak je maar geen zorgen schatje “

Mij bekroop toen wel een gevoel dat ik al eens eerder heb gehad “ VOOR DE DERDE KEER EEN ZWAAR EXAMEN DOEN “ ……..OOK WEER EEN UITDAGING !!!

De kennismaking verliep in erg vriendelijke sfeer , we dronken een kopje koffie en gingen naar boven . Daar kreeg ik ruim de gelegenheid om mijn verhaal en het waarom toe te lichten . Ik merkte op enig moment dat men “ meeging “ . Zonder teveel aan overmoed nodigde ik de heren uit om eens ter plekke te gaan bekijken waar “ de centjes in gestopt zouden gaan worden “ . Ik keek maar niet naar Paul .

Na een kwartier had men het gezien en er zou over twee dagen uitsluitsel komen … na een vriendelijke knik en ferme handdruk werd er afscheid genomen . Het werden twee spannende dagen maar het verlossende POSITIEVE woord kwam !!!!

Ik kreeg nadien nog een telefoontje van Paul en die zei me dat ik het goed had gedaan maar wel heel veel geluk had gehad en ….. “ zoiets moet je nooit meer flikken Frans “ . Ook Fokke en Gerard waren gerustgesteld en blij voor me .

Er werd ook op de zaterdagen en sommige avonden in de week doorgewerkt door de aannemer en onderaannemers , dat was ook afgesproken met ze want de kamers moesten 1e week mei gereed zijn voor Norvegian Stattoil . Het meubilair werd afgeleverd toen de stoffeerder er twee uur uit was , schoonmaakploeg erin en daarna natuurlijk zelf ook meegesjouwd om de kamers in te richten .

We waren ( men zou op zaterdag aankomen ) de dag ervoor om 17.00 uur helemaal klaar , op de fly over moest de vloerbedekking nog gelegd worden maar dat hebben we met een soort loper tijdelijk kunnen opvangen .

Zaterdagochtend kreeg ik een telefoontje dat men ( NORVEGIAN STATTOIL ) pas op zondag zou aankomen maar de kamers natuurlijk kon doorbelasten . Ik vond na dat telefoontje dat ik wel een “ vrije dag “ had verdiend en heb een paar heerlijke uurtjes in de tuin Aspergedreef 5 met Trix en de kinderen doorgebracht .

Deze klus zat er op !!! . Nu nog de begane grond verder afwerken en inrichten ; dat karwei zat erop eind oktober 2000 . Het was bijna exact 15 jaar nadat de eerste fase van herstel van De Draak afgerond was !!!

De historie was hersteld , De Fortune maakte weer deel uit van het onroerend goed van De Draak en Bergen op Zoom was een fraai , mediterraan restaurant rijker ; De Draak , Residence en het Wapen van Henegouwen vormden tezamen 63 4 sterren hotelkamers .

In de millennium bug die voorspeld was voor de overgang van 1999 naar 2000 en waar een hoop ophef over werd gemaakt heb ik nooit geloofd ; mijn reactie was “ De IT jongetjes proberen wellicht werk te scheppen voor zichzelf “ ; ik heb dus geen cent gespendeerd aan maatregelen om De Draak “ te vrijwaren “ .

Enkele medewerkers van De Draak vonden dat ik onverantwoord “ bezig was “ en wel maatregelen moest treffen . “ No Way was mijn reactie , ik laat me niet gek maken “.

Elke cent die men daaraan uitgaf zou onzinnig zijn geweest zo bleek later .

Nu nog het restaurant in de Fortuinstraat verder inrichten , een naam ervoor bedenken en ik liep al na te denken over een feestelijke heropening van Het Wapen van Henegouwen .