Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

Heropening Wapen van Henegouwen

Voordat dat Mediterrane restaurant er stond moest er nog heel wat water  door de Schelde , normaliter verbouw je van onder naar boven maar nu hadden de hotelkamers prioriteit in verband met de verplichting die ik was aangegaan jegens Stattoil .

Tegelijk met deze hele verbouwing werd het voormalige stadskantoor verbouwd tot een appartementen complex ; dat vergde scherpe afstemming met elkaar voor wat betreft aan – en afvoer van materialen . Dat verliep uiteindelijk allemaal redelijk goed .

 

Het aangekochte woonhuis Annastraat 5 diende als schaftkeet voor onze bouwvakkers en soms ook voor de andere collega’s .

Tijdens de verbouwing van de bovengelegen etages was al gebleken dat het pand er nog beroerder voor stond dan na de inpandige sloop eerst leek . De opzet van het restaurant ( met open keuken ) bracht tevens extra bouwkundige voorzieningen met zich mee ( beheersing van luchtstromen om tocht te voorkomen ) en het pand moest ook op de begane grond behoorlijk verstevigd worden ( met zijspanten ) dat  recht zou doen aan de in het zicht gekomen moer- en kinderbalken ( 15e eeuws ) .

Ik heb een dendrochronologisch onderzoek laten plegen omdat ik de leeftijd van het gebouw goed wilde duiden ; uit de genomen muursteen  en houtmonsters bleek dat de stadsbrand van 1397 in dit pand had huisgehouden ( in tegenstelling tot De Draak en Oliphant ) . De muren dateerden van voor de stadsbrand en het  ingestoken hout ( balken etc. ) was van na 1397 dus de conclusie was duidelijk .

De muren waren behouden en men had Duits eiken gebruikt voor de wederopbouw van het houten skelet .

Ik wilde recht doen aan de historie van het pand , dus voor de zijspanten en opstaande balken mocht geen staal met houten bekleding worden gebruikt , het moest in massief eiken en voldoende robuust om het gebouw voldoende stijfte en kracht te geven zodat ook zware stormen en de daarmee gepaard gaande druk op het hele gebouw gedragen konden worden .

En de verbindingen moest met houten pen-gat uitgevoerd worden . Op de eerste verdieping hadden we dat ook al moeten doen met , in een slaapkamer een forse rechtopstaande balk en twee zware zijbalken naar het plafond . Het gebouw moest voor de “ eeuwigheid “ opnieuw gereconstrueerd worden .

Net zoals dat eerder voorzien was met De Draak .

Met de binnenhuis architect van Heineken waren we het ook snel eens , wat voor stenen vloer erin ( blauw groen travertin ) geen houten vloer wat die blijft geld kosten qua schoonmaak / onderhoud . Ik hou niet van zwart/grijs ingelopen houten vloeren want dat is ingelopen vuil .

Tijdens de werkzaamheden in de keuken troffen we onderdelen aan van een unieke schouw onder de vloer  ; gecrustaceerd marmer ( zwart marmer ingelegd met wit marmer ) De enige in Nederland en er staat er nog zo een in het Rubenshuis in Antwerpen . 16e eeuws .

De vorige eigenaar heeft deze er met de  verbouwing in de zestiger jaren van de vorige eeuw uit laten slopen en letterlijk begraven in zijn keuken onder het mom van “zand erover “ ; welnu dat unieke stuk verdiende ook restauratie en is teruggeplaatst in het toenmalige restaurant .

Al met al liep de restauratie van het Wapen van Henegouwen qua kosten behoorlijk uit de hand en ik voorzag weer een moeilijk gesprek met mijn bankiers . Meer dan 400.000,- gulden boven budget .Er is wel een pittig gesprek gevoerd , men heeft extra gefaciliteerd en er werd een fors aflossingsschema overeengekomen . Ook toen liet men mij niet vallen ; mijn relatie met ABN AMRO is er altijd een geweest op basis van wederzijds vertrouwen en transparantie ook en zeker van mijn kant . Wel voldoen aan een streng aflossingsschema en dat was ook begrijpelijk .

Daar ben ik nooit echt een tegenstander van geweest , hoe eerder de kop van de schuld eraf is hoe beter vond ik toen en nu nog steeds . Dat zo’n aflossingsschema wel eens knellend kan zijn /worden realiseer ik me als geen ander maar uiteindelijk , wanneer de exploitatie verder goed loopt hoeft dat nooit lang een probleem te zijn .

Maar dan moet de exploitatie wel conform prognose verlopen !! !!!!!

En toen een naam bedenken : het leek me een goed plan om een soort van prijsvraag uit te schrijven … wie bedenkt de meest toepasselijke naam voor dit Mediterrane Restaurant ?? Dan zetten we het ook gelijk goed in de markt als we dat via de geschreven pers doen . Laat heel West Brabant maar meedenken !!

Degene die gekozen zou worden zou tijdens de heropening uitgebreid in het zonnetje worden gezet en met gezin in de nieuwe vleugel van De Draak mogen logeren en dineren . Tevens vond ik dat dit pand het verdiende om door de Commissaris van de Koningin mr. Houben heropend te worden . Boven de entree zijn twee provincie wapens te zien Brabant en Friesland ; een van de vorige eigenaren was een Fries die met een Brabantse gehuwd was vandaar .

Ed Nijpels , goede vriend van het huis en familie , bedacht dat het leuk zou zijn als hij ( Commissaris in Friesland ) zou heropenen gezamenlijk met Mr. Houben . En zo geschiedde op 8 december 2000 in het bijzijn van vele honderden gasten .

De naam werd : LA PIDOLA : een Spaanse benaming voor een bordspel “ Haasje Over “ met als motivatie Men gaat vanaf De Draak over wat gebouwen het nieuwe hotel binnen , de menu – en drankenkaart laat allerlei culinaire en vineuze dingen zien uit alle landen rondom de Middellandse Zee en de familie Hazen heeft er ook nog iets mee van doen .

Deze mevrouw uit Wouw is door beide Commissarissen tijdens de heropening “ flink in het zonnetje gezet “ .

Inclusief aankoop en restauratie is er voor 2,9 miljoen gulden geïnvesteerd exclusief aankoop woonhuis .

Het restaurant liep enorm goed , op sommige dagen ( ook door de week ) werd er op een tafel gewacht voor de bar waar men dan een drankje nam . De hotelkamers lieten ook een prima bezetting percentage zien .

Totdat de crisis zich aandiende !!!

Er wachtte weer een UITDAGING op me maar daarvoor zou zich in 2005 een enorm familie drama voltrekken en kort daarna in datzelfde jaar een andere ramp die verband hield met een brand in een pand naast de Residence .