Beste Prijsgarantie
 — 
Vul hier de inlogcode in

DE VORMING OP DE HHS

DE VORMING OP DE HHS te DEN HAAG.

DE DERDE BASIS.

De heer Oirbans zei een keer tegen me ( ik meen april 1969 ) "Frans je kunt prima koken maar jij moet dat niet je hele leven blijven doen ; is een opleiding aan de Hogere Hotelschool niets voor je?" Hij had zelf die opleiding ook gedaan in Den Haag , toen nog Horecafs Hotel School alleen bestemd voor kinderen van leden van Horecaf.

Ik zei dat ik me al had laten testen bij Oudshoorn te Rotterdam , een fors assessment van twee dagen , je moest dat doen om überhaupt een kans te maken op de Hogere Hotelschool ; de uitslag was positief , er waren toen nog maar 2 Hogere Hotel Scholen , De RK in Maastricht alleen voor jongens en de HHS in Den Haag ( Scheveningen ) die toen al meisjes toeliet hetgeen me meer aansprak .

Toch even overleggen met mijn ouders indien ik toegelaten zou worden en mijn ouders zeiden “ Je bent al katholiek genoeg , ga maar eens boven de rivieren kijken “ . Een perfect advies , het paste in mijn “straatje “ .

Het was zo dat ik me iets te laat aangemeld had voor Den Haag maar het “ kruiwagen werk “ van de heer Oirbans zorgde ervoor dat , mocht er binnen een periode van 3 maanden een student uitvallen , ik deze plek mocht opvullen . De opleiding / ontgroening startte 1e week augustus 1969 .

De laatste zondag van die maand kreeg ik een telefoontje vanuit de HHS in Den Haag , ik stond op dat moment achter het fornuis in de keuken van De Draak , het was zo rond 14.00 uur .

Het was Mevrouw Scheffer ( Mr. Drs. ) die ik aan de lijn had "Mijnheer Hazen , ik mag u feliciteren er is een studieplaats vrij gekomen . U wordt morgen om 10.00 uur verwacht op de HHS , Brusselselaan te Den Haag."  "We verwachten u eigenlijk wat eerder want u zult nog een introductie van uzelf moeten verzorgen voor al uw medestudenten."

Op mijn vraag wat er inhoudelijk van me werd verwacht zei mevrouw Scheffer “ ik kan daar nu niet in detail op ingaan maar u krijgt 15 minuten om te vertellen wie u bent , wat u heeft gedaan , uw motivatie en wat u denkt te kunnen betekenen binnen de studenten gemeenschap “ .

“ De ontgroening is inmiddels klaar en u moet dit maar zien als vervanging daarvan voor u “ Als student daar werd je aangesproken met mijnheer of mevrouw , dat paste binnen de vorming .

Dat was ook weer een UITDAGING ; mijn dienst die zondag in de keuken uitgewerkt , felicitaties van de heer en mevrouw Oirbans , hun kinderen en medewerkers in ontvangst genomen en op huis aan .

Thuis iedereen blij , reactie van moeder “ Nu gaat het echte studeren en werken voor je beginnen Frans  “ . Koffers gepakt en ’s avonds nadenken hoe ik die uitdaging de volgende ochtend aan zou pakken .

Dat is me die maandag ochtend best goed afgegaan , binnen no time was ik opgenomen binnen de groep nieuwe studenten en de ouderejaars . Het werden 4 fantastische jaren waar ik het 2e jaar voorzitter van de barcommissie werd ( dat sprak me heel erg aan ) en het 3e en 4e voorzitter van het Corps Culinaire ; een club van studenten die ook graag kookten . Alle diners voor de studentenvereniging “La Confrerie “ enz. werden door het “ Corps “ verzorgd .

Ik vond dat toch een beetje te “ mager “ en besloot de club wat meer “ commercieel “ te maken , dus partijen etc. voor particulieren / bedrijven verzorgen en dat lukte wonderwel .

Met medestudenten , die nog steeds tot mijn boezemvrienden en vriendinnen behoren , dat opgepakt , na enige tijd verzorgden we de catering voor diners , recepties enz. Prima business , mooi profijt en perfecte vorming voor later . Tevens was ik tussenpersoon van onder meer Hotel De Witte Brug te Scheveningen ; een top hotel met zalen en restaurant waar alleen de “ fine fleur “ op bezoek kwam en diners voor regering en CD werden gegeven . Voor elke aangebrachte student in de bediening kreeg ik 1 gulden per gewerkt uur en zelf 10,-- netto .

De directeur was toen de heer Reichhart als ik het me goed herinner . Ook dat was toen een fraaie bijverdienste ; ik zeg wel eens gekscherend “ Toen had ik meer besteedbaar netto inkomen dan nu “ .

Het liep dermate goed dat het op ging vallen bij de gevestigde horeca ondernemers in Den Haag en op enig moment werd , en dat kon natuurlijk ook niet anders , er gecorrigeerd van uit de directie van de HHS en Horecaf , bij monde van de heer Gerard van der Veen .

Op straffe van verwijdering van de HHS mocht ik geen gebruik meer maken van de accommodatie van de HHS voor deze activiteiten , het initiatief was prima maar moest vanuit een andere plek plaatsvinden .

Wederom een UITDAGING die we met ons allen oppakten , zij het wat rustiger want er moest toch ook nog richting het diploma gestudeerd worden.

En natuurlijk stages , 1e jaar hoefde ik niet vanwege mijn ervaring in Antwerpen en De Draak , 2e jaar in hotel Casa 400 in Amsterdam als assistent F&B Manager , 3e jaar Kasteel / Restaurant Doorwerth ( 1 ster Guide Michelin ) en management stage in Hilton Brussel van 6 maanden ook daar met een sterren restaurant “ En Plein Ciel “ met uitzicht over geheel Brussel.

Uiteindelijk komt daar het diploma ; ik was eigenlijk chagrijnig dat ik in een keer af studeerde ; ik had werkelijk een geweldige tijd gehad praktische en theoretische vorming , zelf commercieel aan de gang geweest en vrienden en vriendinnen voor het leven gemaakt . We zien en spreken elkaar nog regelmatig , het voelt als familie .

En na een maand ( september 1973 ) liep ik rond als dienstplichtig soldaat in de Morschpoort kazerne te Leiden . Daar begonnen we weer met de koks/hofmeester opleiding ( alsof we dat nog niet kenden ) maar allez , het werd ook daar dikke pret met medestudenten van beide Hogere Hotelscholen.

Over het verdere verloop van mijn dienstplicht heb ik reeds verhaald .