Restaurant Gidsen
Michelin Gids
Dit prachtrestaurant neemt u mee naar 1397, naar de Gouden Eeuw, naar morgen. De subtiele aanwezigheid van allerlei draken, gouden details alom, hoge plafonds, grote glaspartijen … Historische grandeur versie 21ste eeuw! Chef Bouterse vult de klassieke keuken aan met aandacht voor groenten, Zeelandse knipogen en originele wereldse ingevingen. Zijn beheerste en spontane aanpak van texturen en associaties boeit. Pladijsfilet bakt hij bijvoorbeeld met beurre noisette. Daarbij komen fondant gegaarde asperges en een kruidig slaatje met onder meer verse zeekraal. De volle smaken van een frisse, romige crème met vadouvan tilt heel de bereiding op. Top! Ook dit nog: de volledige vegetarische kaart van Restaurant 1397 is ook zeker de moeite waard.
Gault & Millau
De bijzondere restaurantnaam verwijst naar het jaar 1397. Toen al was deze zaak als restaurant actief waarmee dit de oudste horecazaak van het land is. Gevestigd op de Grote Markt van Bergen op Zoom is Grand Hotel De Draak met dit restaurant inderdaad op zich een historische bezienswaardigheid. Eigenaar Frans Hazen en chef Torben Bouterse geven er echter ook een mooie culinaire meerwaarde aan geheel overeenkomstig de status van zijn roemrijk en eeuwenoude verleden. We genieten van feilloos gegaarde zeetong met sappige garnituur van mosselen, scheermessen en flespompoen en van kalfszwezerik met bloemkool, ansjovis en XO-saus.
Lekker 500
Eigenaar Frans Hazen heeft zijn zaken goed voor elkaar in Grand Hotel De Draak, gelegen in het historische centrum van Bergen op Zoom. Restaurant 1397 maakt onderdeel uit van deze oudste horecagelegenheid van Nederland en alleen al de grandeur van de entourage is een bezoek waard.
Maar daar zouden we het gastronomische niveau van chef Torben Bouterse en zijn jonge en ambitieuze team mee tekortdoen want proeven van zijn kunnen is een regelrecht feestje. In een spiksplinternieuwe keuken die van alle duurzame gemak is voorzien, wordt verfijnd en innovatief gekookt met voor het merendeel lokale producten van het seizoen. De Zeeuwse roots van Torben komen tot uiting in het scala aan gerechten met vis, schaal- en schelpdieren en hij schuwt niet om daar met regelmaat een Aziatisch accent aan toe te voegen.
Aan de bevlogen sommelier Walter Lopez Gomez, geboren en getogen in Mexico, de taak daar passende wijnen bij te schenken. Wees gerust, zijn keuzes zijn verrassend en beminnelijk, maar dat mag ook wel voor de prijs die voor de wijn berekend wordt. Bij een glas crémant D’Alsace van Domaine Kientzler ontvangen we welkomsthapjes als in beslag gefrituurde lauwwarme bloemkool met kerriemayonaise en homemade joppiesaus. Applaus voor de perfect bereide kreeft met een mooie stevige bite onder een flinterdun doorzichtig dakje van espresso, omringd door zoetzure schuimige beurre blanc van zuurkool. Geserveerd op beeldschoon modern servies. Net zo goed is de kalfszwezerik met XO-saus en een quenelle bloemkoolpuree met apart erbij geserveerd zachtgeroosterde little gem met aardappelkaantjes. Een zaak om in de gaten te houden. De Top-100 is in zicht.